Hur jag ”uppfann bloggen” och startade världens första blogg-community

skarmavbild-2016-09-11-kl-08-44-44

Svenska IIS har knåpat ihop en ”svensk Internethistorik”, som ett slags Internetmuseum, där man kort nämner att jag var en av världens första bloggare (-95) och att jag startade världens första blogg-community 1996 (som då hette ”ReLoad”), döpt efter uppdateringsknappen i den dåvarande dominerande webbläsaren Netscape. Det där första året, 1996, var vi bara några ytterst få som jag samlade där på sidan, bland andra Svante Tidholm och Gunnar R Johansson. 1997 gjorde jag sajten mer ”officiell”, webb-adressen http://reload.org registrerades och jag lade till ett helt gäng nya bloggare som också upptäckt att man kunde publicera sina tankar rakt ut till hela världen.

Idén var helt enkelt att man skulle klicka på knappen ”Reload” för att se om något nytt hade lagts in på sidan, och då var jag ju tvungen att lägga in det senaste överst. Det innebar att jag ”uppfann” det sätt som man senare kom att förknippa med en blogg; det vill säga ”reverse-chronological” publicering (det senaste överst istället för underst, som ju annars är brukligt i textformatet). Man kunde också stega sig bakåt i webbdagboken sida för sida och varje inlägg hade sin egen adress (vilket idag i princip är ”definitionen” av en blogg, om det nu finns någon).

Ungefär samtidigt publicerade sig Justin Hall på liknande sätt med en portal-sida på adressen links.net (där Justin fortfarande är aktiv). Även Justin började publicera sidor där det senaste hamnade överst. Så här i efterhand känns ju det valet helt naturligt och självklart, men på den tiden var det något nytt, och det är ju ofta så det är med utvecklande steg här i världen – i efterhand känns de självklara.

Jag fortsatte att ”blogga” i några år till (vi kallade det inte blogg ännu), men fick jobb som reporter på DN -96 och jag lämnade då över sajten Reload.org till David Sundin som utvecklade den vidare till ett ännu bättre bloggverktyg för de bloggare som vi valde ut att tillhöra samlingen (det var tänkt som lite av en ”best-of”-sida).

Runt 1998 hade David inte heller längre tid med sajten då han blev en webbproducentstjärna med många välbetalda uppdrag (och bloggen var ännu inte kommersiell) – och strax därefter (-99) startade Blogger.com och senare en mängd andra liknande sidor/verktyg (som Lunarstorm) och Reload föll i glömska. Men många av de tidiga bloggarna i Sverige samlades på den tiden på Reload och de flesta är idag aktiva på olika sätt i Internet-branschen, eller som författare/skribenter på olika sätt. Ett exempel är Petra Jankov som själv beskriver Reload-tiden så här.

/Nanok Bie

%d bloggare gillar detta: